R5 prototype, koplampen met een ondeugende knipoog

Body

De R5... Iedereen kent zijn speelse en ondeugende blik, die al snel dezelfde cultstatus verwierf als de auto zelf. In 1972, het jaar van zijn lancering, verpersoonlijkte Renault deze blik in Les aventures de Supercar, de beroemde reclamecampagne met tekenfilmpjes. Ook kon je hem tegenkomen op de weg, tijdens de toenmalige ‘Prenez le volant’-actie, die de Fransen liet kennismaken met de Renault 5. De auto was voor de gelegenheid versierd met leuke ogen op zijn koplampen. Die karakteristieke en schalkse blik wilde Nicolas Jardin vertalen naar Renault 5 Prototype, die de R5 tevens moest verankeren in de toekomst.

5-RENAULT-5.jpg

Van cult tot herinterpretatie

Renault 5 Prototype, die op 14 januari werd onthuld en vooruitblikt op een toekomstige elektrische erfgenaam van de R5, heeft al heel wat inkt doen vloeien. Zijn ontwerpers hebben de oorspronkelijke stijl van het model uit 1972 fantastisch geherinterpreteerd. Zonder te vervallen in een neoretrostijl laat het prototype geen twijfel bestaan over de verwantschap met zijn illustere voorvader. Vanuit het hart van het Technocentre, waar Groupe Renault zijn concept-cars en seriemodellen ontwikkelt, vertelt Nicolas Jardin over het ontstaan van het project:

De ontwikkeling van het prototype was aan duidelijke regels gebonden. Het moest een moderne herinterpretatie van de R5 worden, die het model duidelijk in de toekomst verankerde.
4-2021-RENAULT-5-PROTOTYPE-ET-RENAULT-5-TL.jpg
3-2021-Renault-5-Prototype.jpg

Om de ondeugende koplampen en dagrijlichten te hertekenen, “alles begon bij originele R5 lijnen, hoeken en van de onderdelen van zijn neus. Naarmate de tekeningen vorderden, zijn de koplampen helemaal anders geworden, zowel qua proporties als qua vormgeving.”

De tot in de puntjes uitgewerkte uiteindelijke versie doet denken aan licht gerimpelde, lachende ogen. De rechthoekige dagrijlichten aan de onderzijde verwijzen dan weer naar de bijkomende mistlampen uit die tijd en zijn net als bij het origineel geïntegreerd in een bumper in koetswerkkleur. “Hun driedimensionale, kristalachtige afwerking en hun zeer nauwkeurige uitsnijding doen denken aan laseruitsnijdingen en zijn geworteld in de wereld van de aerodynamica en de luchtvaart.”

Technologie ten dienste van de expressiviteit

Tot slot namen ultramoderne processen de fakkel over om de iconische blik van de R5 opnieuw uit te vinden. Zo worden de koplampen tot leven gebracht door led-matrixtechnologie, die beweging creëert door animaties te programmeren. Dat blijkt vooral uit de welkomstanimatie. Het nieuwe logo van de wagen licht op en activeert een animatie die zich uitstrekt in de grille. Vervolgens komen de koplampen tot leven alsof de auto met zijn ogen knippert. Een niet te missen knipoog!

Dankzij de matrixtechnologie en de welkomstanimaties konden we de expressieve en guitige blik van het origineel recreëren.
6-2021-Renault-5-Prototype.jpg

Zowel qua design als qua technologie hebben de koplampen van Renault 5 Prototype op papier nog maar weinig gemeen met die van de toenmalige R5. Toch is zijn blik onmiddellijk herkenbaar. Opdracht volbracht met andere woorden! “Om een waardige erfgenaam van de R5 te zijn, moest de wagen expressief en levendig ogen. Het was geen sinecure maar we zijn geslaagd in ons opzet met dit prototype, een waar modern designvoorwerp, dat de levensvreugde van Renault belichaamt,” besluit Nicolas Jardin.

Blijf op de hoogte van het laatste Renault nieuws